Виробникам фосфатних мийних засобів

Щороку все більше поверхневих та підземних вод України втрачають своє значення як джерела питного водопостачання і не відповідають встановленим нормативам якості питної води. Майже всі водні об’єкти відносяться до забруднених або дуже забруднених.
Найбільшим фактором впливу на забруднення водойм є якість стічних вод, склад яких впродовж останніх років характеризується збільшенням вмісту біогенних речовин, в тому числі фосфатів.
Ще десять років тому наші річки практично не містили фосфатів, або ж їхня кількість була настільки мізерною, що її практично неможливо було визначити. Минуло лише одне десятиліття, а ситуація погіршилася кардинально.
У 2010 році вже відсутні ділянки водойм, де не реєструється наявність фосфатів. Максимальний показник 2001 року тепер вважається мінімальним та фіксується на «найчистіших» територіях річок.
Відомо, що вміст фосфатів та поверхнево активних речовин у побутових мийних засобах наносить нищівний удар по екології водних ресурсів. Адже, відповідно до статистики, основним джерелом надходження фосфатів у стічні води є саме побутовий сектор.
Протягом останніх десяти років збільшилось використання хімічних миючих засобів, що призвело до підвищення концентрації фосфатів у стічних водах, які надходять на очисні споруди.
Водоканали України застосовують для очистки стоків біологічно активний мул. Токсичний вплив фосфатів призводить до втрати мулом очисних властивостей. Таким чином погіршується якість очистки і стічні води долучаються до природного середовища недоочищеними.
З кожним роком ситуація з перевищенням допустимого рівня фосфатів у стічних водах погіршується. Колись чисті та прозорі ріки перетворюються на замулені болота, що наносить значної шкоди загальному стану навколишнього середовища.
У Європі та багатьох інших країнах світу понад десятиліття діє обмеження або ж повна заборона використання фосфатовмісних мийних засобів. На шляху інтеграції до Європейської Спільноти Україна вже зробила чимало кроків, однак питання екологічної безпеки водних ресурсів досі чекають своєї черги та уваги з боку української влади.
Проте час усвідомити – ціною за очікування є катастрофічне погіршення стану навколишнього середовища, що має безпосередній вплив на здоров’я нації.
Розуміємо, що при виготовленні мийних засобів ви дотримуєтеся вимог законодавства тієї країни, де реалізується ваша продукція.
Разом з тим звертаємося до вас з проханням припинити використання фосфатів при виробництві мийних засобів для нашої країни, не чекаючи офіційної заборони на законодавчому рівні.
Усі екосистеми пов’язані між собою, тому, роблячи крок назустріч Україні, ви не лише допомагаєте зберегти чистоту наших водних джерел, а й опікуєтеся екологічною безпекою світу та власної країни зокрема.

Петиция Петиція за збереження водних ресурсів України шляхом припинення використання фосфатів при виробництві мийних засобів к Виробникам фосфатних мийних засобів была создана и написана Жива Вода (voda.zhyva@gmail.com). Эта петиция находится на публичном интернет-сервере www.OnlinePetition.ru. Владельцы службы и спонсоры не связаны с петицией. По техническим и другим вопросам обращайтесь на webmaster@onlinepetition.ru