Міністру освіти і науки України Табачнику Д.В.

Проти скорочення держзамовлення на 42%

Шановний Дмитре Володимировичу!

В листі від 06.01.11 № 1/9-3 ви рекомендуєте керівництву вищих навчальних закладів комунальної і державної форми власності скоротити кількість бюджетних місць на 42%, аргументуючи це тим, що саме на такий відсоток цьогорічна кількість випускників 11-х класів менша за минулорічний період. Ми глибоко стурбовані такою політикою міністерства, і вважаємо, що запропоновані Вами заходи суперечать букві і духу чинного законодавства України. Ми хтіли б звернути Вашу увагу на статтю 64 (“Фінансування вищих навчальних закладів”) чинного Закону «Про вищу освіту»:

“Фінансування за рахунок видатків Державного бюджету України підготовки фахівців з вищою освітою за напрямами і спеціальностями відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів у вищих навчальних закладах державної форми власності здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні десять тисяч населення навчання не менше як ста студентів у вищих навчальних закладах першого і другого рівнів акредитації та ста вісімдесяти студентів у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації.”

З тексту статті 64 цілком зрозуміло, що відправним пунктом, в розрахунках необхідних обсягів держзамовлення, має слугувати загальна кількість населення, а не лише кількість осіб, що в даному році завершують загальну середню освіту. Крім того дана практика ставить під сумнів конституційне право громадянина на доступну і гідну освіту. Також слід зазначити, що така позиція міністерства йде в розріз з проголошенням 2011-го року «роком науки та інформаційного суспільства в Україні»

Виходячи з вищенаведених обставин, просимо Вас, Шановний Дмитре Володимировичу, відізвати/анулювати підписаний Вами лист від 06.01.11 № 1/9-3.

Петиция Проти скорочення держзамовлення на 42% к Міністру освіти і науки України Табачнику Д.В. была создана и написана Хмельницька ОГО "Діти кризи" , НСП "Пряма дія" (Хмельницький) (detikrizisa@gmail.com). Эта петиция находится на публичном интернет-сервере www.OnlinePetition.ru. Владельцы службы и спонсоры не связаны с петицией. По техническим и другим вопросам обращайтесь на webmaster@onlinepetition.ru